sunnuntai 20. maaliskuuta 2016

Treenimietteitä Gran Canarialta 20.3.2016Olin perheen kanssa Kanarian Maspalomaksessa kolmannen kerran. Tämän vuoden leiri oli 9,5 päivän mittainen ja ajoittui ajankohtaan 5.3-15.3. Tässä oli tarkoituksena saada katkaistua pitkä talvi ja pienen lepojakson jälkeen pääsisi taas toivottavasti jatkamaan ulkopyöräilykautta. Sää suosi taas kerran harjoituksia erinomaisesti, sillä lämpötila kohosi joka päivä yli 20 asteen. Välillä tuuli oli melkoisen kovaa, mutta se toi ainoastaan oman lisähaasteen tasaisille osuuksille. Koska kyseessä oli lyhyt harjoitusleiri, harjoitukset rytmitettiin kolmen päivän sykliin. Tällöin tehokkaisiin treeneihin pystyi kunnolla panostamaan ja pitkä lenkki oli ihan kunnon pitkä harjoitus. Pääpaino oli tietenkin pyörässä, mutta muita lajeja ei ollut tarkoitus kokonaan unohtaa. Leiri onnistui taas kerran hienosti, sillä harjoitustunteja kertyi 52:50. Uintia tuli yhteensä 10km, pyörää 915km ja juoksua 119km.


Tällaisen harjoitusmäärän tekeminen ei ole ihan helppoa, joten harjoituspohja täytyy olla edes jonkinlaisessa kunnossa. Vuoden alusta lähtien olen harjoitellut keskimäärin 19:45 tunnin harjoitusviikkoja. Mielestäni se on ihan kelpo määrä varsinkin, kun ottaa huomioon, että olen kaksi kertaa ollut vatsataudissa ja kerran kunnolla flunssassa alkuvuoden aikana. Toivottavasti päiväkodista tulevat taudit olisi taas hetkeksi voitettu, sillä nyt on sairasteltu enemmän kuin muutamaan vuoteen yhteensä.

Leirillä tuntui, että pyörä kulkee paremmin kuin aikaisemmin. Pyörään on harjoituskauden alusta panostettu enemmän ja juoksumäärää on tiputettu viime kauden 80-100km viikkomääristä 60-80km viikossa. Näin ollen aikaa on vapautunut pyöräharjoituksiin. Tämä muutos ei ole kuitenkaan syönyt juoksua, vaikka voisi luulla. Varsinkin pyörän jälkeen juoksu tuntui leirillä todella helpolta. Juoksussa on enemmän keskitytty laadukkaisiin harjoituksiin, kun viime kaudella tavoiteltiin juoksumäärää, jotta vauhti pysyisi samana koko maratonin ajan. Nyt juoksussa tekniikka tuntuu selkeästi paremmalta ja se näyttäisi tuovan lisää vauhtia ja taloudellisuutta.Kanarian leirillä jäin kuitenkin miettimään, miksi pitää harjoitella näin paljon. Rannalla ja kahviloissa näkee hyvin toisenlaista tapaa viettää lomaa. Lisäksi olisi voinut jäädä hotellille tyttären kanssa altaalle uimaan. Nyt vaimo sai täyttää tämän roolin. Eikö voisi harjoitella selkeästi vähemmän ja elää lifestyle-triathlon vapaa-aikaa?Tällöin palasin ajassa taaksepäin vuoteen 2002. Silloin harrastin kilpahiihtoa ja kilpailin M18-sarjassa. Se oli viimeinen nuorten sarja, joka löytyi jokaisesta kilpailusta. Silloin päätin, että on pakko alkaa harjoitella enemmän, jotta muutaman vuoden päästä pärjäisi yleisessä sarjassa. Harjoitusmäärät nousivat, mutta tavoiteltua tasoa en koskaan saavuttanut. Syitä oli monia. Harjoitusmäärä nousivat 700 tuntiin, kun olin 22-vuotias, joten yrittämisen puutteesta minua ei ainakaan voinut syyttää. Kalustolla hävisin lähes jokaisessa 10km kilpailussa vähintään minuutin, useimmiten kaksi. Se ei mitenkään nostanut motivaatiota ja mielialaa. Keväällä ja syksyllä voitin useita lähialueen hiihtäjiä juoksutapahtumissa, samoja henkilöitä, joille hävisin suksella vähintään minuutin. Kunnosta tämä kaikki ei ollut siis ollut kiinni.

Päädyin triathlonin pariin vuonna 2008 heikkojen lumitalvien saattelemana. Ensimmäiseksi päätin, että enää en häviä kalustolla koko kilpailua. Hankin riittävän hyvät varusteet, jotka ovat nykyisin sponsoreiden ansiosta erittäin hyvät ja edustavat lajin huippua. Niistä se ei jää nyt enää kiinni. Vasta myöhemmin ymmärsin, että hiihdon ajoilla olisin voinut harjoitella toisella tavalla, jolloin menestyskin olisi voinut olla parempaa. Triathlonin parissa olen saanut nauttia Mika Luodon valmennuksesta, joten siitä menestys ei ole ainakaan koskaan jäänyt kiinni. Harjoitusmäärätkin ovat nousseet hiljalleen vuosi vuodelta ja vuonna 2015 harjoittelin hieman yli 900 tuntia. Sen jo luulisi riittävän jonkinlaiseen menestymiseen.

Triathlonissa olen kilpaillut Suomessa yleisessä sarjassa. Jo kolme vuotta sitten luulin, että pärjäisin puolikkaalla yleisessä sarjassa, mutta toisin kuitenkin kävi. Pitkässä kilpailussa onnistuminen ei ole ihan helppoa varsinkin, kun mukana monta muutakin, jotka haluavat menestyä. Täysmatka on itselleni selkeästi kaikista matkoista paras ja siinä on tullut parhaimmat saavutuksetkin. Ironman Barcelonan täysmatka 4.10.2015 päättyi omaan ennätykseen 8.49.42. Kestävyysurheilussa ja varsinkin uudessa lajissa tasoa on nostettava vuosi vuodelta, pikavoittoihin ei ole mahdollisuutta.

Viime kausi oli jokaisen matkan osalta osoitus, että kunto on menossa oikeaan suuntaan. Edelleen kilpailen kuitenkin ikäsarjassa enkä yleisessä sarjassa. Itselleni vuonna 2002 asettama tavoite ei siis ole vieläkään täyttynyt. Barcelonan suoritus oli mielestäni sen verran positiivinen, vaikka keli ja reitti olivat nopeat, että uskallan asettaa itselleni tavoitteeksi kilpailla vuoden tai kahden päästä yleisessä sarjassa. Täydellä matkalla ei tarvita enää kovinkaan paljoa kehitystä, jonka jälkeen nimeni voisi löytyä yleisestä sarjasta. Se ei kuitenkaan vielä tarkoita mitään, vaan tavoitteenihan oli vuonna 2002, että myös pärjäisin siinä sarjassa. Tosin vuoden 2002 tavoite koski menestymistä kansallisessa kilpailussa yleisessä sarjassa, ei kansainvälisessä kilpailussa. Mutta ainahan tavoitteiden kuuluukin tässä ajassa kiristyäkin. Barcelonan kilpailussa olin kaikista kilpailijoista sijalla 32. Ensimmäinen ikäryhmäurheilija oli sijalla 23 ajalla 8.43.08. Se ei ollut kovinkaan kaukana ja olisin jo nyt voinut pärjännyt yleisessä sarjassa.

Eli tässä syy, miksi haluan tehdä kovin töitä. Ei helpoin tapa nauttia vapaa-ajasta, mutta erittäin antoisa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti